• epidsb-small.png
 • IMG-20160623-slika-za-ekologiju.jpg
 • SB-mikrobiologija.jpg
 • Testiranje-na-droge.jpg
 • zajedn.poslovi.jpg
 • Zavod-SB.jpg

{tab Prevencija i izvanbolničko liječenje ovisnosti}

PREVENCIJA

U sklopu rada i djelovanja Službe aktivnosti usmjerene na prevenciju razvoja ovisnosti obuhvaćaju:

 1. Primarnu prevenciju ovisnosti 
 • educiranje i informiranje roditelja, nastavnika te zdravstvenih djelatnika o ovisnostima
 • sprječavanje i suzbijanje bolesti koje su posljedica uzimanja svih tvari koje mogu izazvati ovisnost
 • sudjelovanje u provođenju Školskog preventivnog programa (edukacija edukatora)
 • obilježavanje  i  koordiniranje “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”
 1. Sekundarnu prevenciju ovisnosti
 1. Tercijarnu prevenciju
 • tretman osoba sa razvijenim bolestima ovisnosti i s njihovim obiteljima kroz izvanbolničko liječenje ovisnosti

IZVANBOLNIČKO LIJEČENJE OVISNOSTI

Ovisnost je kronična recidivirajuća bolest mozga koja zahtjeva dugotrajno i postepeno liječenje, te individualni tretman. Program rada je određen Nacionalnom strategijom o suzbijanju zlouporabe droga te Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i specifičnim potrebama građanstva.

Svakom pacijentu se pristupa individualno te se određuje za njega najbolji program liječenja  koji može uključivati individualno savjetovanje, psihijatrijsko savjetovanje, rad na modifikaciji ponašanja, obiteljski tretman, dijagnostiku, edukaciju i  testiranje na  zarazne bolesti.

KORISNICI…

MOGUĆI RAZLOZI DOLASKA…

TRETMAN MOŽE OBUHVAĆATI…

KORISNE INFORMACIJE

Osobe ovisne o pojedinim sredstvima ovisnosti

· Ovisnost o opijatima i  drugim drogama

·Ovisnost o alkoholu

·Ovisnost o kockanju/klađenju

·Ovisnost o računalnim igricama/internetu

· Inicijalni/uvodni intervju

· Prikupljanje socioanamnestičkih podataka

· Ispunjavanje Pompidou obrasca

· Uvođenje i praćenje supstitucijske terapije buprenorfinom

· Uvođenje i praćenje supstitucijske terapije metadonom

· Uvođenje i praćenje terapije komorbiditetnih bolesti i poteškoća (depresije, anksioznosti, poteškoća sa spavanjem i slično)

· Redovite liječničke preglede i izdavanje nalaza

· Testiranje na droge

· Upućivanje i priprema za odlazak na bolničko liječenje ili terapijsku zajednicu te podrška i pomoć pri izlasku iz istih

· Prihvat i liječničke kontrole nakon izlaska iz penalnih ustanova

· Podrška i pomoć pri potpunoj redukciji supstitucijske terapije

· Podrška i pomoć pri održavanju apstinencije

· Individualno savjetovanje

· Obiteljsko savjetovanje

· Partnersko/bračno savjetovanje

· Rad na modifikaciji ponašanja

· Psihoterapijski rad

· Rad u grupama

· Psihologijska obrada i testiranje

· Psihološko savjetovanje

· Uključivanje u Klub liječenih alkoholičara

· Zdravstveno-socijalne intervencije

· Savjetovanje u ostvarivanju prava iz socijalne skrbi

Za uključivanje u tretman nije potrebna uputnica već samo zdravstvena i osobna iskaznica te OIB. Mogu se liječiti i osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje jer će osiguranje ostvariti
za potrebe liječenja preko naše Službe.U slučaju da postoji ranija medicinska dokumentacija koja je povezana s razlogom dolaska u Službu ili bi bila značajna za tretman – preporučljivo je i korisno ponijeti nalaze na uvid.Potrebno je naručiti se telefonom ili osobno doći u Službu te dogovoriti termin prvog dolaska.Pri prvom dolasku maloljetnih osoba važno je prisustvo barem jednog roditelja ili skrbnika radi davanja suglasnosti/pristanka na daljnji tretman.U tretman Službe moguće je uključiti se svojevoljno ili prema uputi liječnika obiteljske medicine, centara za socijalnu skrb i pravosudnih tijela te određenih mjera obveznog liječenja ovisnosti.Sve usluge za korisnike su besplatne.

{tab Kontakti}

KONTAKTI

RADNO VRIJEME

 SLAVONSKI BROD

Augusta Cesarca 71, 35000 Slavonski Brod

tel: 035/411-319

fax: 035/415-898

PONEDJELJAK, SRIJEDA I PETAK
prije podne od 07.00 do 15.00 sati
pauza od 10.00 do 10.30

UTORAK I ČETVRTAK
poslijepodne od 11.00 do 19.00 sati
pauza od 14.00 do 14.30

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

NOVA GRADIŠKA

Matije Gupca 40, 35400 Nova Gradiška

tel: 035/363-308

{tab Testiranje na droge}

U sklopu Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti postoji mogućnost testiranja urina na droge. Testiraju se redovni korisnici u sklopu liječenja ovisnosti, povremeni eksperimentatori uključeni u tretman Službe te je moguće i testiranje djece i mladih za koje postoji sumnja i/ili saznanje da su uzimali sredstva ovisnosti, uz mogućnost, ali bez obveze uključivanja u daljnji tretman.

Rezultati testova vidljivi su za nekoliko minuta pri čemu je moguće dobiti i pisanu potvrdu o testiranju i dobivenim rezultatima. Za navedene korisnike testiranje je besplatno.

 • Moguće je i testiranje na psihoaktivne tvari na zahtjev Medicine rada ili poslodavca radi zaposlenja, vize, ili vanrednih pregleda za vozačke dozvole i slično (cijena je 148,00 kn).

{tab Play Attention}

Što je Play Attention program i kako funkcionira? 

Play Attention je sveobuhvatni sustav za uvježbavanje održavanja pažnje nastao kombinacijom skeniranja moždanih impulsa, kognitivnih vježbi te tehnika oblikovanja ponašanja. To je računalni program koji sadrži razne igre, a koristi moždane valove koji pokreću igru. Sistem sadrži narukvicu opremljenu senzorima koji su bežično povezani s računalom. Ukoliko se igrač usredotoči na objekt na ekranu, tada samom svojom pažnjom igra računalnu igru ne dodirujući ni tipkovnicu ni računalni miš (npr. korisnik svojim mislima, odnosno pažnjom ima zadatak spustiti ronioca na dno mora i skupiti bodove u obliku novčića). Ukoliko mu pažnja oslabi, objekt na ekranu se prestane pomicati u željenom smjeru te igra prestaje. U tom trenutku igrač, ukoliko želi ponovo pokrenuti igru, mora se ponovo koncentrirati na objekt. Dakle, narukvica putem senzora mjeri moždanu aktivnost koja indicira pažnju i prenosi taj signal bežično računalu na kojem se odvija igrica. Program se sastoji od pet osnovnih igara koje pospješuju: izdržljivost pažnje, vizualno praćenje, usmjerenost na zadatak, diskriminaciju podražaja, kratkoročno, radno i prostorno pamćenje te socijalne vještine. Program također mjeri i impulzivnost korisnika te s vremenom omogućava jačanje samokontrole.

Za razliku od uobičajenih računalnih igrica koje se mogu igrati automatski, igrice Play Attention programa zahtijevaju aktivno usmjeravanje i zadržavanje pažnje i koncentracije. Tijekom vremena, uz pomoć kontinuiranih vježbi korisnik nauči promatrati svoju pažnju u stvarnom vremenu te opažati što ju povećava, a što slabi i tako ju uvježbavati. Program prati osobne rezultate svakog korisnika i prema algoritmu postavlja ciljeve korisniku koji ga vode osobnom napretku.

Za koga je i za što namijenjen?

Play Attention prvenstveno je bio namijenjen za djecu s ADHD-om. Nemogućnost završavanja zadataka, održavanja pažnje, organiziranja vlastitih aktivnosti, zaboravljivost, laka ometenost prati djecu s ADHD-om tijekom njihovih života i ne prestaje ni u odrasloj dobi. Statistike pokazuju da su djeca s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti bez adekvatnog tretmana pod većim rizikom od neuspjeha u školi ili postižu uspjeh ispod njihovih intelektualnih sposobnosti, ponavljaju razred, često budu udaljena sa sata iz škole ili mogu imati poteškoća u ponašanju i socijalnim odnosima zbog povišene impulzivnosti. Učestalo korištenje sistema pomaže produljiti i učvrstiti fokus pažnje, te pospješuje uspostavljanje veće samokontrole kod osoba s ADHD poremećajem, iako nije namijenjen isključivo za osobe s tim poremećajem. U tretman se mogu uključiti djeca, mladi i odrasli koji žele produljiti vlastitu pažnju i koncentraciju, pospješiti ignoriranje ometajućih podražaja, olakšati dovršavanje zadataka te razviti vještine pamćenja i organizacije. Stečene vještine korisnik može upotrijebiti u vlastitom poslu, školi i kod kuće. Minimalna starosna dob potrebna za uključivanje u tretman je 7 godina.

Koliko dugo traje tretman?

Potrebno je otprilike 20 tretmana Play Attention programom kako bi se vidjeli pozitvni rezultati, a preporučljivo je ukupno 40 do 60 tretmana kako bi korisnik dugoročno zadržao naučene vještine. Jedan susret traje otprilike 45 minuta, a obavlja se obično jednom tjedno ili jednom svaka dva tjedna prema dogovoru te u skladu s mogućnostima i obvezama korisnika.

Kako se uključiti u Play Attention tretman?

Zainteresirani se mogu javiti u Zavod za javno zdravstvo u Službu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na adresu A. Cesarca 71, na kontakt telefon: 035/411-319 ili na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Pri tome nije potrebna liječnička uputnica, već samo zdravstvena iskaznica, a tretman je besplatan.

{tab Djelatnici}

Voditeljica Službe:
Irena Jurišić, dr.med. spec.školske medicine

Senka Gabud Gjurčević, dr.med. spec. psihijatar
Ana Kolovrat, dr.med. spec. psihijatar
Tamara Brezičević, dipl. socijalna radnica
Biljana Vasilevski Rački,prof.psiholog
Ivana Zovak, mag.psych.
Ljubica Hodak, med. sestra
Ljubica Bikčević,med.sestra

{tab O službi}

Dosadašnji rad Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti obuhvaćao je unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje, liječenje i rehabilitaciju duševnih poremećaja, prevenciju, dijagnosticiranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti, psihosocijalni rad s konzumentima i ovisnicima te savjetovališni rad s članovima obitelji korisnika.

Aktivnosti i djelovanje Službe mogu se podijeliti na dva osnovna područja:

 • Zaštita mentalnog zdravlja

Služba se bavi onim dijelom mentalnog zdravlja koje je usmjereno na prevenciju, rano otkrivanje i što ranije učinkovito liječenje mentalnih poremećaja. Zaštita mentalnog zdravlja mladih, prevencija razvoja i što raniji početak liječenja mentalnih poremećaja najbolji su način da se kasnije smanji učestalost i težina psihičkih poremećaja, što je vrlo važno budući da, prema epidemiološkim podacima, psihijatrijski poremećaji spadaju među najteže poremećaje obzirom na proširenost, dugotrajnost, težinu i posljedice tih poremećaja. Mjere zaštite mentalnog zdravlja obuhvaćaju psihosocijalni tretman i savjetovališni rad s djecom, mladima i odraslima te njihovim članovima obitelji. Razlozi dolaska korisnika u Službu su različiti: poteškoće vezane uz psihofizički rast i razvoj, adolescentne krize, izostanci i loš uspjeh u školi, problemi i poremećaji u ponašanju, eksperimentiranje s drogama, prekomjerne konzumacije alkohola, problematično klađenje, psihičke smetnje koje su uzrokovane obiteljskim problemima, disharmonički i disfunkcionalni odnosi u braku i/ili obitelji, poremećaji prilagodbe (npr. gubitak posla, smrt bliske osobe, razvod), psihičke smetnje uzrokovane stresom (reaktivna psihička stanja), anksiozni poremećaji, poremećaji raspoloženja, poremećaji spavanja, seksualnog funkcioniranja te drugi razni otežavajući poremećaji i poteškoće. Svakako je važan i potreban sustavan rad i pomoć ne samo oboljelima, već i njihovim obiteljima koje se susreću s tim problemima.

 • Prevencija i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Izvanbolničko liječenje ovisnosti provode ovlašteni liječnici specijalisti propisivanjem i nadzorom supstitucijske terapije i preporukama za dijagnosticiranjem bolesti ovisnosti i pratećih stanja. U sklopu terapijskog tretmana ovisnika prema potrebi provodi se psihologijska dijagnostika, a prema procjeni korisnici nastavljaju psihologijski tretman koji se provodi kao individualni i obiteljski savjetodavni rad, psihosocijalni tretman i rad na modifikaciji ponašanja. Obiteljski savjetovališni tretman se provodi u slučajevima kada obitelj pristaje na to. Multidisciplinarni tim skrbi i o socijalnom aspektu ovisnika, resocijalizaciji, kao i kontroli po izlasku iz penalnih ustanova. Opijatskim ovisnicima, ukoliko stadij njihove bolesti to iziskuje, propisuje se supstitucijska terapija. Ovisnici o opijatima koji su u remisiji dolaze na savjetovanje i kontrolu apstinencije. Osim pregleda liječnika specijaliste ili psihijatrijskih pregleda tijekom kojih se ovisnicima ordinira farmakoterapija (supstitucijska terapija, terapija komorbiditetnih psihijatrijskih poremećaja) s ovisnicima se provodi individualni savjetovališni tretman, individualna psihoterapija ponašanja te individualna površinska psihoterapija. Tijekom liječenja provodi se toksikološka analiza urina kako bi se utvrdila apstinencija od psihoaktivnih tvari, kao i uzimanje propisane terapije.

Svom navedenom problematikom bavi se multidisciplinarni tim naše Službe (specijalist psihijatar, specijalist školske medicine, psiholozi, socijalni radnik).

Za razgovor, savjetovanje, dijagnostiku i liječenje u našoj Službi nije potrebna uputnica liječnika obiteljske medicine. U Službu se dolazi nakon prethodnog telefonskog naručivanja, a pacijenti nakon razgovora i dijagnostičke obrade dobivaju nalaz liječnika specijaliste ili nalaz psihologa s preporukama za nastavak tretmana.

Rad obuhvaća i suradnju s raznim ustanovama poput škola, Centara za socijalnu skrb, pravosudnih tijela i drugim zdravstvenim ustanovama te s nevladinim udrugama i organizacijama. Služba također organizira i sudjeluje u raznim promotivnim i edukativnim aktivnostima s ciljem informiranja javnosti o poteškoćama mentalnog zdravlja i ovisnosti.

{tab Zaštita mentalnog zdravlja}

Zaštita mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje je stanje dobrobiti, važan izvor snage i sigurnosti u kojem svaki pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, zadovoljan je i pozitivan, sposoban ostvariti zadovoljavajuće prijateljske odnose s drugim ljudima, radi produktivno te je sposoban pridonositi zajednici.

Mentalni poremećaji se definiraju kao psihološka i biološka disfunkcija, odnosno disfunkcija u ponašanju pojedinca te uključuju niz smetnji od poremećaja afekta, opažanja, mišljenja, inteligencije, pažnje, nagona i volje, do poremećaja svijesti i njihove kombinacije. Osobe s mentalnim poremećajima imaju povećani morbiditet i mortalitet od tjelesnih bolesti. Za zaštitu mentalnog zdravlja važno je nekoliko područja djelovanja: podrška roditeljstvu i ranim godinama života, promicanje mentalnog zdravlja u školama, na radnom mjestu, podrška zdravom starenju, skrb za skupine pod povećanim rizikom za duševne poremećaje, prevencija depresije i samoubojstava, prevencija nasilja i upotrebe sredstava ovisnosti, smanjenje društvene izolacije i stigmatizacije oboljelih od duševnih bolesti.
Zaštitu mentalnog zdravlja provodimo kroz unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja te rano otkrivanje, liječenje i rehabilitaciju duševnih poremećaja i poteškoća, a mjere zaštite mentalnog zdravlja obuhvaćaju slijedeće populacije i aktivnosti:

 1. Savjetovanje usmjereno zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata kroz “Savjetovalište za mlade” -

pružanje pomoći i podrške djeci i njihovim obiteljima u rješavanju problema i poteškoća vezanih uz psihofizički rast i razvoj, školovanje, učenje i ponašanje, prilagodbu na životne promjene i izazove, eksperimentiranje i uporaba sredstava koje mogu stvoriti ovisnost

 1. Savjetovanje usmjereno na zaštitu mentalnog zdravlja odraslih –

pomoć i podrška osobama pod povećanim rizikom za razvoj mentalnih poremećaja, savjetovanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, osoba s invaliditetom ili mentalnom retardacijom za što bolju inkluziju i smanjenje disabiliteta, te destigmatizaciju

 1. Savjetovanje usmjereno zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba –

pomoć i podrška zdravom starenju, promocija zdravih stilova života starijih osoba, preporuke za očuvanje i unaprjeđenje kvalitete života, prilagodba novonastalim životnim okolnostima (gubitak bračnih partnera, odlazak u mirovinu i sl.)

U ovom dijelu rada provode se individualni i grupni tretmani. Individualno se provode liječnički pregledi (pregled liječnika specijaliste, psihijatrijski pregled), individualni savjetovališni psihosocijalni tretman te rad na modifikaciji ponašanja. Grupni tretman obuhvaća rad dviju grupa – grupna psihoanalitička terapija neurotskih pacijenata te grupna psihoterapija pacijenata s anksioznim poremećajima, poremećajima raspoloženja, poremećajima osobnosti i ovisnika.

KORISNICI…

MOGUĆI RAZLOZI DOLASKA…

TRETMAN MOŽE OBUHVAĆATI…

KORISNE INFORMACIJE

· Djeca školske dobi (od 10 godina starosti na dalje)

· Adolescenti; srednjoškolci

· Studenti

· Mlade osobe do 25 godina starosti

· Poteškoće u pažnji i koncentraciji

· Poteškoće u učenju

· Ispitna i socijalna anksioznost

· Poteškoće i promjene u ponašanju; rizično ponašanje

· Poteškoće u socijalnim odnosima (obitelj, vršnjaci)

· Poteškoće u komunikaciji

· Eksperimentiranje i poteškoće uzrokovane sredstvima ovisnosti (cigarete, alkohol, droge, klađenje/kocka, računalne igrice/internet)

· Poteškoće u prilagodbi (razvod roditelja, promjena škole/mjesta stanovanja, promjene u obiteljskom ili osobnom životu i svakodnevnim zahtjevima i obvezama)

· Poteškoće funkcioniranja

· Spolno sazrijevanje i ponašanje

· Inicijalni/uvodni intervju

· Prikupljanje socioanamnestičkih podataka

· Kratko savjetovanje usmjereno na  problem

· Individualno i/ili grupno savjetovanje

· Obiteljsko savjetovanje

· Partnersko/bračno savjetovanje

· Psihoterapijski rad

· Rad na modifikaciji ponašanja

· Učenje socijalnih i komunikacijskih vještina

· Učenje adekvatnih načina suočavanja i nošenja sa stresom i problemima

· Psihologijska obrada i testiranje

· Psihološko savjetovanje

· Play Attention program (od 7 godina starosti na dalje)

· Testiranje na droge

· Pregled s preporukom liječnika specijaliste školske medicine i/ili  psihijatra

· Zdravstveno-socijalne intervencije

· Savjetovanje usmjereno na prevenciju razvoja težih mentalnih poremećaja i/ili bolesti ovisnosti

· Savjetovanje u ostvarivanju prava iz socijalne skrbi

· Savjetovanje u vezi članova obitelji s psihičkim, intelektualnim ili drugim poteškoćama

Za uključivanje u tretman nije potrebna uputnica već samo zdravstvena iskaznica te OIB.

U slučaju da postoji ranija medicinska dokumentacija koja je povezana s razlogom dolaska u Službu ili bi bila značajna za tretman – preporučljivo je i korisno ponijeti nalaze na uvid.

Potrebno je naručiti se telefonom ili osobno doći u Službu i dogovoriti termin prvog dolaska.

Pri prvom dolasku maloljetnih osoba važno je prisustvo barem jednog roditelja ili skrbnika radi davanja suglasnosti/pristanka na daljnji tretman.

U tretman Službe moguće je uključiti se svojevoljno ili prema uputi liječnika obiteljske medicine, škole, centara za socijalnu skrb i pravosudnih tijela.

Sve usluge za korisnike su besplatne.

· Osobe od 25 godina starosti na dalje

· Poteškoće i promjene u ponašanju; rizično ponašanje

· Poteškoće u odnosima s drugima (obitelj, supružnici/partneri, roditelji/djeca, kolege)

· Poteškoće u komunikaciji

· Poteškoće u pamćenju i organizaciji

· Eksperimentiranje i poteškoće uzrokovane sredstvima ovisnosti (cigarete, alkohol, droge, klađenje/kocka, računalne igrice/internet)

· Reakcije na težak stres i poremećaji u prilagodbi (razvod, smrt bliske osobe, gubitak posla i slične druge promjene u obiteljskom ili osobnom životu koje utječu na funkcioniranje i ispunjavanje svakodnevnih zahtjeva i obaveza)

· Emocionalne poteškoće i promjene raspoloženja

· Anksiozni, panični, fobični i opsesivno kompulzivni poremećaji

· Psihosomatske tegobe

· Poteškoće spolnog i reproduktivnog zdravlja i  funkcioniranja

· Razvojne životne promjene (srednja i starija životna dob)

 

{/tabs}

 

 

 

   
   
© Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije