Menu
logo bijeli
 
Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
Vladimira Nazora 2A, 35000 Slavonski Brod

 

 

 

 

NOVOSTI 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 27.02.2024., održan je stručni skup u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u prostorijama NZZJZ BPŽ, na temu „Analiza zdravstvenih pokazatelja za Brodsko-posavsku županiju i Slavonski Brod“.

Skupu se odazvao veći broj sudionika zbog važnosti teme: uvaženi predstavnik ispred Ministarstva zdravstva i HZJZ-a: dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., specijalist javnog zdravstva; zatim ravnatelj ZHM BPŽ: Branko Godić, dipl. oecc.; ravnateljica Doma Zdravlja SB: Lidija Grčić, dipl. iur.; ravnatelj DZ-a Nova Gradiška: Jasmin Pavlović, dr. med., specijalist obit. medicine; zamjenica gradonačelnika grada SB-a: Marina Martić Puača, mag. ing. mech.; saborska zastupnica: Marina Bilić Opačak; privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje BPŽ: Ivan Tucić, dipl. iur;
predsjednik  i članica udruge za zaštitu okoliša „Eko-integral“: Peter Tot – Đerđ i Jasna Medverec; predstavnik Udruge „Palijativni tim LiPa“;: Veljko Mijić, dr. sc., socioekonomist; zatim studenti Eko-inženjerstva i zaštite prirode te predstavnici civilne zaštite i predstavnici NZZJZ-a.

Kroz tri održana predavanja: naslovni izv. prof. dr. sc. prim. Ante Cvitković, dr. med. spec. epidemiologije, uži spec. zdr. ekologije, Igor Ivić-Hofman, dr. med. spec. epidemiologije, Goran Pavić, dr. med. spec. epidemiologije, auditoriju su prikazani rezultati istraživanja utjecaja onečišćenja zraka na zdravstveno stanje pučanstva BPŽ i Grada Slavonskog Broda.

U uvodnom predavanju, naslovni izv. prof. dr. sc. prim. Ante Cvitković, dr. med. specijalist epidemiologije, uži spec. zdr. ekologije ukazao je na provedena istraživanja i metodologiju istraživanja, značaj tzv. mikronukleusa i komet testa kao pokazatelja oštećenja stanica kao rezultat onečišćenja zraka, te su također prikazani i grafikoni najučestaliji sijela raka u RH sa fokusom gdje se nalazi BPŽ u odnosu na ostale županije te je u konačnici prikazan i trend kretanja od ukupnih malignih bolesti u RH sa fokusom na BPŽ, za tri uprosječena petogodišnja razdoblja (2007-2011; 2012-2016; 2017-2021).

U drugom predavanju Igor Ivić-Hofman, dr. med. specijalist epidemiologije ukazao je na značaj metodologije istraživanja i prikazao je rezultate istraživanja direktno standardiziranih stopa mortaliteta za period 2017-2021 za razine RH, BPŽ, SB, za maligne bolesti, kronične bolesti dišnog sustava, ishemijske bolesti srca i krvnih žila i leukemije, te ukazao na činjenicu da općenito postoji veća frekvencija trenda sniženja vrijednosti stopa mortaliteta kroz promatrani period, na sve tri promatrane razine (RH, BPŽ, SB).

U trećem predavanju Goran Pavić, dr. med. specijalist epidemiologije, ukazao je na značaj metodologije istraživanja i prikazao je rezultate istraživanja direktno standardiziranih stopa incidencije za period 2017-2021, za područje RH, BPŽ, SB, za sve maligne bolesti, za karcinom traheje, bronha i pluća, za skupinu leukemija i za skupinu mijeloične leukemije. Uočen je u većem broju analiza trend pada svih incidencija za period 2017-2021 na svim razinama. U drugom dijelu ove prezentacije prikazana su ključni elementi akcijskog plana grada SB za poboljšanje kvalitete zraka te je prikazana i projekcija očekivanih rezultata.

Sudionici stručnog skupa su imali brojna pitanja na koja je odgovoreno, te je ostavljena i mogućnost da se NZZJZ BPŽ naknadno postavljaju i druga pitanja u svezi navedenoga.

haop2

HPV poveznica

slikaplaketa1  

haccp sustav

pelud

SAVJETI ZA INDIVIDUALNU VODOOPSKRBU

riz

slika kuhareve ruke stavljalju začin na meso poziv na edukaciju-tečaj