Menu

slika osoba gleda kroz mikroskop

Tečaj higijenskog minimuma - hrana i osobna higijena

Kontakt Slavonski Brod:

035/440-249
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

dr. sc. Dragana Jurić Džakula, dipl. san. ing.
Danijela Opačak, dipl. ing. preh. teh.

Kontakt Nova Gradiška:

035/363-306
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

dr. sc. Ivanka Grgić, dipl. san. ing.

 

Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni

Tečaj se organizira temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17), Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18) te odluke Ministra zdravstva o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba od 18. veljače 2019. godine.

Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni dužne su završiti osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane. Navedena potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni obvezatno je imati prije početka rada i obnavljati ih svakih 5 godina.

Osobe koje su tečaj položile tečaj prije 1.1.2018. godine, sljedeći put trebaju obnoviti znanje pohađajući tečaj nakon 4 godine, a zatim svakih 5 godina.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od obveze pohađanja tečaja (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 130/2017 od 27.12.2017).

Tečaj se održava po osnovnom i proširenom programu. Po završetku tečaja obavlja se provjera znanja polaznika tečaja pred komisijom. Polazniku tečaja koji je postigao uspjeh na provjeri znanja izdaje se potvrda. 

Osnovni program
Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco shopovima, mesnicama u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.
Navedena grupa djelatnosti obuhvaća sve djelatnosti iz članka 5. citiranog Pravilnika.
Osnovni program pohađaju osobe koje rade u:
• ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
• skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
• prodaji izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
• objektima u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
• objektima u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
• tržnicama na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
• objektima u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka
• objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom OPG-u
• objektima koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
• objektima u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
• sabiralištima mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
• objektima u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
• mesnicama
• ribarnicama
• sabiralištima divljači

Prošireni program

Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u osnovnom programu.

 

PROVEDBA TEČAJA SLAVONSKI BROD

Raspored održavanja predavanja i ispita za 2024. godinu za Slavonski Brod

Predavanja se održavaju u zgradi NZZJZBPŽ, Cesarčeva 71, Slavonski Brod, I. kat, velika predavaonica.

Ispiti se održavaju u zgradi NZZJZBPŽ, Vladimira Nazora 2a, Slavonski Brod, prostorije u prizemlju.

Ispiti se prijavljuju isključivo putem službene prijavnice:

1. Prijavnica za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane_2024.-Slavonski Brod- pojedinačna

2. Prijavnica za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane_2024.-Slavonski Brod- grupa polaznika

 

Polaznici koji prijavljuju tečaj po osnovnom programu nemaju teorijske nastave. Za provjeru znanja pripremaju se iz edukativnih materijala:
3. Edukativni materijali za polaznike tečaja za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba po osnovnom programu

Polaznici koji prijavljuju tečaj po proširenom programu prije izlaska na ispit obvezni su odslušati teorijsku nastavu u trajanju od 15 školskih sati.
Pohađanje predavanja je obavezno. Predavanja se održavaju prema dostupnom rasporedu, ponedjeljkom od 13 sati i utorkom od 12 sati. Za pripremu ispita dostupni su edukativni materijali:

4. Edukativni materijali za polaznike tečaja za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba po proširenom programu

 

PROVEDBA TEČAJA NOVA GRADIŠKA

Tečajevi u Novoj Gradiški održavaju se 1 puta mjesečno.

Predavanja i ispiti iz tečaja higijenskog minimuma (THM) održavaju se u Zavodu za javno zdravstvo, Matije Gupca 40 b, Nova Gradiška, na I. katu u velikoj predavaonici.

Ispiti se prijavljuju isključivo putem službene prijavnice:

5. Prijavnica za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane_2024.- Nova Gradiška- pojedinačna

6. Prijavnica za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane_2024. - Nova Gradiška- grupa polaznika
Nakon odslušanih predavanja, prema pristupnik usmeno polaže ispit pred ispitnom komisijom NZZJZBPŽ.

Potvrde o položenom Tečaju moguće je podići svaki radni dan do 11 sati u prostorijama Službe za zdravstvenu ekologiju. Molimo donijeti i sanitarnu iskaznicu kako bi upisali podatak o položenom ispitu.