Menu
logo bijeli
 
Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
Vladimira Nazora 2A, 35000 Slavonski Brod

Nabava

Natječaji nabave

Natječaji

Otvoreni natječaji

Završen je prvi krug programa, a u rujnu 2009. godine započeo je i drugi krug pozivanja žena, nakon dvije godine. Ove godine drugi krug obuhvaća godišta 1941. do 1955. Prvi puta su pozivane i žene od 1956. do 1958. godišta te dva nova godišta, 1959. i 1960. Pozvane žene imaju priliku obaviti mamografiju u dvije mamografske jedinice: u OB Dr. Josip Benčević i OB Nova Gradiška. U našoj županiji je do danas odaziv oko 54% što je približno na nivou cijele Hrvatske. Na području naše županije u prvom krugu provođenja programa otkriven je 71 karcinom dojke, dok je u drugom krugu do sada otkriveno 13 novih karcinoma. Među potvrđenim slučajevima karcinoma dojke ima i bolesnica koje su u prvom krugu imale uredan nalaz, što govori u prilog potrebe i opravdanosti kontinuiranih pozivanja žena na preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva započeo je početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi od 50 do 74 godine života. Ovih dana na teren su poslani i testovi za novo godište, 1954. Program uključuje testiranje na okultno (nevidljivo) krvarenje kao probir. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na dodatnu obradu (kolonoskopiju) u OB Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu. Odaziv je oko 20%. Ovim programom otkriveno je 19 novih karcinoma debelog crijeva.

Ovim putem još jednom pozivamo građane da se odazovu na pozive jer ranim otkrivanjem raka smanjuje se smrtnost te povećava kvaliteta života oboljelih osoba. Na ovaj način osobe koje pripadaju ciljnim skupinama mogu brže, jednostavnije i potpuno besplatno obaviti preglede.

Za sve dodatne informacije i savjete građani se mogu javiti u Službu za javno zdravstvo, zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti,  A. Cesarca71 u Slavonskom Brodu osobno ili na besplatni telefon 0800 200 164 za vrijeme radnog vremena (pon, sri i pet 7-15h, ut i čet 11-19h).

 

Nositelj tima:                                          Ravnatelj:
Ana Kolovrat, dr. med.                            Ante Cvitković, dr. med.Spec. epidemiolog